Det italienska mousserande vinet Prosecco är perfekt som en aperitif, men det passar även bra till många olika maträtter. Prosecco passar bra till många italienska recept, men även asiatiska och kryddstarka rätter tack vare de fruktiga aromerna och bubblorna. Du kan till och med dricka vinet till söta efterrätter om du väljer rätt sort. Här kan du läsa mer om de bästa recepten till Prosecco.

Italienska recept

Prosecco är ett friskt mousserande vin från Veneto i Italien. Det har en fruktig och aromatisk karaktär med inslag av aprikos, gröna äpplen, päron och fläder. Jämfört med andra mousserande viner har Prosecco ofta en viss naturlig sötma, vilket gör det till ett utmärkt vin ihop med många olika maträtter. Hos Vinoteket kan du beställa många olika sorters Prosecco online. Här hittar du bland annat rosé, ekologiska varianter samt lådor med olika sorters Prosecco. Perfekt om du vill testa den stora variationen som finns. Många tror att det franska mousserande vinet Champagne är det enda högkvalitativa bubblet, men det finns massor med bra Prosecco som håller riktigt hög kvalitet. Det är ett mångsidigt vin som passar utmärkt ihop med många olika italienska specialiteter, exempelvis chark och pizza.

Asiatiska rätter

Den naturliga sötman och de fruktiga inslagen gör Prosecco till ett perfekt val till många asiatiska maträtter. Det är exempelvis ett bra vinval till japansk mat som sushi och tempura. Sushi är en maträtt som ofta är ganska svår att kombinera med vin eftersom många viner är för kraftiga eller för syrliga. Sushiriset innehåller risvinäger som ger riset en viss sötma. Det söta riset bör balanseras med en viss sötma i vinet annars finns det risk att vinet smakar surt. Syran i vinet balanserar den feta fisken vilket ger en fantastisk smakkombination. Även friterad mat som tempura smaker bra ihop med mousserande vin.

Kryddstark mat

Prosecco är ett av de bästa vinerna till kryddstarka recept. Heta maträtter matchas oftast med öl eftersom många viner antingen blir för sträva eller sura ihop med hettan. Exempelvis kan det vara svårt att matcha mexikansk mat med vin. Chili, koriander och lime är bara några av många smaker som karaktäriserar det mexikanska köket. För att balansera de mexikanska maträtterna behöver du ett friskt vin med en viss sötma. Prosecco är ett mycket bra val, men se till att inte välja en flaska där det står ”Brut” på etiketten eftersom den riskerar att bli för torr. Välj hellre ”Extra Dry” eller ännu hellre ”Dry” eftersom sockerhalten är högre.

Söta efterrätter

Det går även att matcha Prosecco med söta efterrätter om du väljer rätt sort. Det är ett festligt vin som passar till födelsedagar och andra tillställningar. Varför inte servera Prosecco ihop med en tårta för babyshower eller födelsedag? Nyckeln är att välja en sort som har hög sockerhalt för att matcha sötman i efterrätten. Det bästa är att välja en Prosecco där det står ”Dolce” på etiketten. Det är ett mycket söt mousserande vin som passar till söta tårtor. Även ”Dry” fungerar till ihop med efterrätter.