Det är något speciellt med Japansk mat. Japanerna har en känsla för råvaror och detaljer som kommer till uttryck i ett kök som sticker ut från mängden. Både när det gäller restaurangkultur och husmanskost är man mån om sina måltider. Japansk mat med mycket fisk, tofu och grönsaker är dessutom förhållandevis mager och ofta mycket nyttig. Många skulle hävda att dryckeskulturen inte är lika väl utvecklad men glöm inte att något så enkelt som en kopp te kan vara en storartad kulturupplevelse i samband med en traditionell teceremoni. Det finns även hantverksmässigt framställd saké som håller väldigt hög nivå.

Hemligheten bakom perfekt sushi

Det finns några saker som de flesta förknippar med japansk matlagning. två rätter är misosoppa och sushi. Misosoppa är något som många japaner äter varje dag och det är inte ovanligt med varm misosoppa till frukost. Sushin har gjort ett segertåg över världen men de flesta som varit Japan kan intyga att den i regel håller en helt annan klass där än här hemma. Hur kan det vara så stor skillnad när det gäller en så enkel rätt? Det handlar först och främst om logistik. Vägen från fångst till bordet ska vara så kort som möjligt och i japanska kuststäder har restaurangerna och fiskarna ett sådant samarbete att fisken kan ätas väldigt färsk.

Specialiserade restauranger och rå mat

Något som är typiskt för restaurangkulturen i Japan är att många specialiserar sig på en enda råvara. Det kan vara ål, revbensspjäll, nudlar, curryrätter, kobebiff och givetvis sushi. Menyerna är korta men kockarna är verkligen experter på vad det tillagar. Rå eller mycket försiktigt tillagad mat är ett annat kännetecken som lyfter fram råvarornas naturliga smaker och texturer. Japaner uppskattar i regel omsorg om de små detaljerna. Du kan till exempel köpa vad som anses vara en perfekt formad melon för motsvarande en svensk tusenlapp i en vanlig mataffär i Tokyo eller Kyoto. Japan har även många restauranger belönade med stjärnor i Michelinguiden.