Att arrangera en babyshower för en blivande mamma är en populär aktivitet. Denna roliga överraskningsfest kommer ursprungligen från USA, men börjar bli allt vanligare i Sverige. En del känner inte till vad en babyshower är och vissa är

https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2013/07/25/forvagsfodelsefest/”>kritiska till detta amerikanska fenomen som har spridit sig till Sverige. Denna fest anordnas vanligtvis för förstföderskor, men även för mammor som fött barn tidigare. I regel arrangeras babyshowern i slutet av graviditeten, cirka 1-2 månader innan beräknat födelsedatum. Huvudsaken är att mamman firas och får en trevlig tid med vänner och familj. Ordet “babyshower” kommer från idén att mamman ska “duschas” med presenter, goda råd och kärlek innan hon föder sitt barn.

Tema

Det givna temat på en babyshower är såklart bebistema. Om bebisen kön redan är känt är det vanligt att ha ljusblått tema för en pojke och rosa tema för en flicka. Detta är såklart en smaksak och många väljer istället könsneutrala färger som silver, guld och vitt. En lyckad babyshower innehåller roliga aktiviteter, vackra dekorationer och såklart god mat och goda bakverk. En babyshower anordnas oftast dagtid och därför passar enkla snittar, gulliga cupcakes och en fin tårta perfekt. Det behöver inte vara avancerat, men maten kan med fördel följa temat.

Tårtor

Tårtan är en central del av babyshowern. Det är värt att lägga ned lite extra tid och omtanke på tårtan och försäkra sig om att den följer temat. Andra bakverk, exempelvis cupcakes och kakor, är också vanliga och uppskattade som ett komplement till tårtan. Tårtan ska vara gullig och gärna full av dekorationer. Om man väljer att baka den själv eller köpa en färdig spelar mindre roll, så länge den är välgjord och följer temat. Den kan dekoreras med söta figurer, ljus, nappar och texter. Det är populärt att bjuda på en tårta i en rolig form, exempelvis som en ballong, en mage, en vagina eller en nalle. En blöjtårta är en klassisk present på en babyshower. Det är en tårta utöver det vanliga. Denna innehåller nämligen inget ätbart utan består endast av hoprullade blöjor och dekorationer. Blöjtårtan är både en uppskattad gåva och en fin dekoration på kalaset. Det går både att gör den själv och beställa en färdiggjord.

Övrig mat, dryck och dekorationer

Dekorationerna är otroligt viktiga för att få rätt stämning på babyshowern. Se därför till att bakverken går i samma tema och matchar tårtan. Om man väljer att servera plockmat, snittar eller annan mat bör man se till att även denna mat dekoreras. På en babyshower serveras med fördel alkoholfritt bubbel för att skapa en festlig stämning. Även kaffe, saft, vatten och cider är populära drycker. Undvik drycker med alkohol eftersom den blivande mamman inte kan dricka det. Utöver dekorationerna på tårtan och maten är det nästan obligatoriskt att ha ballonger på en babyshower. Ju fler desto bättre och gärna i matchande tema och färg. Även girlanger, små figurer, konfetti och babykort är populära inslag.