Mexiko är ett stort land och matlagningen är inspirerad av allt från riktigt gamla indianska traditioner till spansk och annan europeisk mat. Genom handelsutbytet med Asien finns även tydliga asiatiska influenser. Den mat som vi i Sverige lagar och kallar mexikansk är dock en försvenskad och förenklad variant av genuin mexikansk mat. Många av de viktiga ingredienserna finns att få tag på via specialbutiker. Även de stora kedjorna har hyllor för exotiska såser och kryddblandningar. Det finns alltså goda möjligheter att laga god och rykande het mexikansk mat, på riktigt.

Äkta och falsk mexikansk mat

genuin mexikansk mat är tacos på riktigt. Den formuleringen, som man ofta hör, utgår från att det är något fel på det vi vanligtvis kallar för mexikansk mat, och det är det faktiskt. Friterade majsskal och köttfärssås som ofta är grunden för en vanliga tacokväll hos oss i Sverige är nämligen mat med inspiration från södra USA, snarare än Mexiko. Istället är det mjuka, uppvärmda, majstortillas som är den riktiga grundstenen i en äkta tacomåltid. Chili con carne kan vara typisk mexikansk husmanskost om det handlar om ett riktigt långkok med olika typer av kött som ger olika textur och tuggmotstånd.

Vanliga och ovanliga råvaror

Många råvaror som blivit stapelvaror i flera kök kommer ursprungligen från Mexiko. Avokado, papaya, jordnötter och vanilj är några av de ingredienser som blivit självklara över hela världen. Mexiko har alltså ett bra klimat för odling. Landet kan även bjuda på unika specialiteter som inte är lika kända utanför landets gränser. På många hålla lagar man till exempel insekter på ett mycket raffinerat sätt och äter dem som delikatesser. I Sverige associerar de flesta till stark mat när de tänker på mexikanskt käk. Kanske är det mer korrekt att prata om mat som smakar mycket. För det inte bara när det gäller just hetta som man tar ut svängarna ordentligt.