Den vegetariska matkulturen har utvecklat på ett storstilat sett under de senaste årtiondena. Medan vegetarianismen alltid har existerat på ett eller annat sätt runt om i världen genom historien är det först på senare år som det har dykt upp konnässörer på området som gör att det numera går att hitta lika utsökta vegetariska rätter som inom alla andra områden. Det gör också att ingredienser som tidigare var bortglömda eller sågs som avfall har fått helt nya användningar och det kommer ständigt en ström av recept på senaste innovationerna inom vegetarisk mat.

Den vanligaste definitionen av vegetarisk mat är att den inte innehåller kött. Därutöver går den att definiera i många andra former och vissa vegetarianer väljer att äta fisk, kyckling eller andra sorters djur. Om du frågar efter vegetarisk mat på en restaurang eller letar upp ett vegetariskt recept på nätet lär dock den gemensamma nämnaren vara att de saknar köttingredienser. Det gör att vegetarisk mat ofta har ett överflöd av frukt och grönsaker. Även mejeriprodukter är populära såvida det inte rör sig om vegansk mat. En vegan äter nämligen inte någon form av mat som utvunnits ur levande varelser.Vegetariska maträtter 1

För många kan vegetarisk mat verka färglös och näringsfattig, men med rätt recept är verkligheten precis tvärtom. Genom att dra nytta av naturens frukter går det att skapa många vegetariska rätter som fungerar precis lika bra att tillfredsställa sitt energibehov på som kötträtter. Eftersom vegetarianen inte kan tillgodogöra sig proteinet som kommer med kött behöver han eller hon hitta andra proteinkällor. Ett exempel på det är bönor som har ett högt proteininnehåll och ofta används i vegetariska maträtter.

I många vegetariska rätter finns det ett köttsubstitut av någon annan ingrediens. Det kan exempelvis handla om sojakorv som inte innehåller kött samtidigt som den behåller korvens konsistens. Vissa vegetarianer ser det som ett utmärkt komplement till andra typer av rätter medan andra håller sig borta från det. I slutänden är det en subjektiv fråga om tycke och smak – och oavsett vilka ingredienser man gillar finns det vegetariska rätter som bör passa alla smaker.