Har du lagat en riktigt god middag men är osäker på vilket vin som passar? Oroa dig inte, att välja dryck till maten kan vara en svår fråga att besvara men det finns mycket hjälp att få. Börja med att tänka på matens och vinets grundsmaker: strävt/beskt, salt, surt och sött. Tänk också på att fylligheten spelar roll när du ska välja rätt vinflaska att ackompanjera ditt mat. Sikta på att matcha fylligheten från maten med fylligheten från vinet. Känner du dig vilsen kan du titta närmare på Systembolagets cirkeldiagram på flaskorna.

900px-Red_and_white_wine_12-2015Prova dig fram men följ grundreglerna

Innan du serverar maten till dina gäster kan du först testa hur vinet passar till det. Om du inte får ett bra resultat kan du tillsätta en så kallad medlare, en klick eller gnutta av något som mildrar eller tillsätter en önskad smak. Några medlare som du kan testa på är bland annat vispad grädde till din inlagda frukt. Prova även på att tillsätta mer salt i maten, det gör att sura och beska viner fungerar bättre. Ta en minut och slappna av i en soffa innan du ger upp, halva nöjet med mat är att experimentera och testa sig fram. Avfärda dock inte grundknepen innan du provat på dem. Ska du bjuda familj och vänner på fet mat? Servera med syrligt och friskt vin eller ett strävt och rött. Det gör maten att kännas mindre fet och lättare slinker ned. Rosemount Diamond Label Shiraz från Australien är ett bra alternativ.

Ytterligare tips till olika maträtter

Serverar du något syrligt på din bjudning? Se till att undvika att samtidigt ställa fram ett sött vin. Systembolaget tipsar om att balansera upp maträtten med syrfriskt vin som bland annat Graham Beck Chardonnay Viognier från Sydafrika eller Pasqua Sanzeno Bardolino från Italien. Det italienska alternativet är rött och det sydafrikanska vinet är vitt. Satsar du på beska maträtter som råa grönsaker och sallader kan du mildra smaken med mjuka och syrliga viner. Ett fint alternativ till en besk maträtt är Casal Garcia Vinho Verde, från Portugal eller rosévinet Errazuriz Rosé från vinnationen Chile. Planerar du att bjuda dina vänner på en söt överraskning? Då är det viktigt att du balanserar upp din maträtt för att undvika en sliskig röra. Välj ett fruktsött rödvin som Tommasi Graticcio Appassimento eller satsa på en halvtorrt vin från Tyskland; Ruppertsberger Hofstück Riesling. En annan bra grundregel är att välja vin från samma område som dina råvaror kommer ifrån.