Tapas är något som tätt förknippas med det soliga landet i Sydeuropa – Spanien. Det brukar sägas att tapas är Spaniens nationalrätt, men det är egentligen missvisande eftersom tapas inte bara består av en rätt utan dussintals. Därför går det inte heller att på ett tydligt sätt definiera hur tapas ser ut eller smakar. Det beror helt enkelt på vilken smårätt som serveras och mycket hänger också på hur kocken har valt att tillaga den. Medan vissa rätter innehåller kött eller fisk är andra helt vegetariska och de varierar stort i svårighetsgrad för tillagningen.

Några ingredienser är ändå vanligare än andra när det kommer till tapas. Ris är en favorit i Spanien och därför är många tapasrätter risbaserade. En annan populär variant är potatis eftersom det går att tillaga på ett sätt som gör det lätt att servera det som munsbit. Exempelvis är kycklingfyllda kroketter en vanlig syn på spanska tapasbarer. Tanken bakom tapas är att de ska tillåta dig att smaka så många rätter du vill ha, vilket gör att det inte spelar så stor roll om en rätt inte faller dig i smaken. Då kan du bara beställa en ny och hoppas att den passar dig bättre.Smårätter och tapas 22

Ursprungligen sägs det att tapas togs fram av krögarna i Spanien för att människor inte skulle bli så berusade. Eftersom de hade fullt upp med att äta av maten kunde de inte dricka sig lika fulla och restaurangerna slapp problemet med alltför berusade gäster. Mathistorikerna är inte helt överens om det stämmer, men det råder ingen tvekan om att konceptet har slagit igenom idag. Oavsett var du befinner dig i Spanien kan du gå till en tapasbar och få en bra måltid.

Lyckligtvis behöver du inte åka så långt för att smaka riktigt god tapas. Tack vare recept på nätet går det utmärkt att göra sina egna tapas. Det kan vara en kul överraskning till middagen med vännerna eftersom det sätter dina matlagningskunskaper på prov och du kan briljera med en bred varietet av maträtter. Då har du också möjlighet att välja ut dina egna favoriter som du sedan kan servera på traditionellt spanskt vis.