I takt med att globaliseringen har ökat stadigt över hela världen har vi utbytt kulturella influenser med varandra. Där ingår utan tvekan maten. I århundraden har vi importerat maträtter från andra länder och varit nyfikna på utländska matlagningskonster, men det är först på senare år som världen har blivit tillräckligt kompakt för att kunna tillåta ett fritt flöde av recept och matlagningstips. Det gör att det numera går att hitta mat från hela världen mer eller mindre oavsett var du befinner dig – och framtiden ser ut att bjuda på ännu mer utbyte av matidéer mellan länder och kontinenter.

Vissa kök är mer välkända än andra. Det indiska köket har länge varit en favorit i Sverige. Många restauranger har tagit fasta på den trenden och slagit upp framgångsrika indiska restauranger. Det indiska köket är mångfacetterat och inkluderar massvis av olika rätter, men en gemensam nämnare brukar vara att de har mycket kryddstark mat. Särskilt curry är en krydda som förknippas med landet. Indien har också en tradition av att göra många goda vegetariska rätter eftersom hinduismen – den största religionen i landet – har en stor andel vegetarianer bland sina utövare.

Back Camera

Ett annat land i Asien med en stark matkultur är Kina. Det kinesiska köket har vi svenskar varit bekanta med ett bra tag nu och antalet kinesiska restauranger har vuxit stort med tiden. Vissa restauranger har en buffé där gästerna får ta för sig av rätterna efter eget behov medan andra har en á la carte-meny där dagens rätter står utmarkerade. Kinas mat handlar mycket om ris som är en viktig basföda i landet – ungefär som svenskarnas potatis, men det finns också mycket annat på menyn. Kyckling är en annan viktig ingrediens i det kinesiska köket.

Många av våra matimporter kommer inte så långt ifrån som bortre Asien. Istället har vi länder här i Europa att tacka för mycket av vår matkultur. Italien brukar kallas för pastans hemland och vi svenskar äter stora mängder pasta varje år. Numera är det lätt att hitta god pasta på menyn på nästan vilken restaurang som helst och det finns otaliga recept med pasta som huvudingrediens. Om du vill ha goda rätter till ett evenemang kan du anlita catering, eller hitta dina egna recept på matklubben.