Ibland lever magen sitt eget liv och man får problem med magknip eller förstoppning. Det kan gälla om man äter fel, rör på sig för lite eller till exempel på grund av stress har haft svårt att lyssna på kroppens signaler. Att göra något åt en hård mage med hjälp av rätt kost brukar vara ganska enkelt, ifall det inte ligger något medicinskt bakom problemen.

Vid förstoppning kan man få spänd mage och det kan göra ont när man går på toaletten. Det första man kan göra för att få besvären att lätta är att se till att dels dricka mycket, för att mjuka upp avföringen, dels äta fibrer så att tarmarna får arbeta mer och rör på sig. Motion är också bra, om man har möjlighet till det. Det behöver inte vara ett hårt träningspass, utan en rask promenad räcker. Om inte de här knepen hjälper finns det laxermedel som Microlax att använda vid tillfällig förstoppning. Det är ett skonsamt medel som hjälper till genom att göra avföringen mjukare. Medlet kan användas av både barn och vuxna.

En bra avföring ska vara en brun, smidig korv som inte luktar så mycket och som kommer ut utan större ansträngning. Efteråt bör man känna sig tömd. Det bästa för magen är att bajsa dagligen, men inte mer än tre gånger per dag. Även varannan och var tredje dag räknas som normalt, men då ökar risken för att maten börjar jäsa i tarmarna och att man får magknip. Tar maten istället sig igenom systemet snabbare än så, finns risk för diarré och att kroppen inte hinner ta upp alla näringsämnen.

För att undvika återkommande problem kan man se över sin kost. Livsmedel som kan göra magen förstoppad är till exempel alkohol, mjölkprodukter, vitt ris, friterad mat, omogna bananer samt tillskott av järn. Märker man att det är på gång igen finns det flera smarta livsmedel att äta som kan sätta lite fart på magen. Flera olika frukter och bär kan hjälpa till att mjuka upp maten i magen. Ananas, katrinplommon, jordgubbar, björnbär, blåbär och hallon är några som kan vara bra att äta. Grönsaker är fiberrika och bra att äta, såvida du inte har problem med gaser och uppblåst mage. Även kaffe har viss laxerande effekt, men kan också orsaka ont i magen, så använd det med försiktighet. Nötter, frön, havregryn, råris och linser är också livsmedel som hjälper din mage när den är hård. Att dricka mycket är bra, speciellt vatten. Det mjukar upp avföringen på naturlig väg.

Om du har återkommande problem med förstoppning kan det vara bra att konsultera en dietist som kan se över vad du äter och ge dig förslag på vad du kan äta istället.