Mat är ett uttryck för kultur och visar på hur landet har utvecklats och vad det haft för tillgångar till livsmedel under historiens lopp. Mat används även som en livsstil idag och kan inkludera allt från att vara hobbyexpert på viner eller ostar, till att bli vegan och äta sig till den perfekta kroppen genom att kombinera vad man äter med träning för att maximera till exempel förbränning. Kort och gott har mat aldrig varit så hett som nu. Men visste du att viss mat kan göra dig sjuk?


Mat som kan göra dig sjuk

Olika onyttiga fetter i kolhydrater och sockerarter kan i värsta fall ha en negativ effekt på din hälsa. En annan orsak till sjukdom från mat är när den inte blivit ordentligt tillagad, eller i influensatider då virus och bakterier effektivt sprids från mun till hand till mat och till en annan mun, och på så sätt är en snabb Young woman having a midnight snacksmittospridare. Det är därför viktigt att alltid tvätta händerna noga både efter att du varit på toaletten och innan du ska äta, eftersom att du kan ha fått andra personers bakterier eller virus på händerna efter att ha råkat ta i något som en annan person med smutsiga händer kan ha tagit i tidigare.

Om du blir smittad via mat är det viktigt att snabbt kontakta läkare. Men du behöver faktiskt inte gå till vårdcentralen, utan kan stanna hemma om du är så pass dålig och använda dig av de olika sjukvårdstjänster som finns på webben som exempelvis kry.se där du kan tala med läkare via videosamtal i mobilen. Så slipper du ge dig ut när du är sjuk och istället kan stanna hemma och vila. Samtidigt är mat också sedan gammalt en källa till läkemedel. Det finns många kända läkemedel från naturen. Till exempel morot och vanlig gul lök är saker som många har hemma, och som faktiskt fungerar antiinflammatoriskt. Vitlök och citrusfrukter som citron eller apelsin är rika på c-vitaminer. Ingefära och honung är också riktiga klassiker mot förkylningar. Om du blir sjuk av smittspridning – se då till att ha dessa matvaror hemma.