Medelhavsmaten är speciellt känd för sina välgörande effekter. Att äta en kost bestående av mest grönsaker och med inslag av magert kött, olivolja och yoghurt menar många leder till ett långt och friskt liv. Inom medelhavsmaten finns speciella skillnader. Ta en närmare titt på den grekiska matkulturen och du kommer att upptäcka att den har mycket mer att erbjuda än tzatziki. Det finns många välsmakande och hälsosamma recept från Grekland och matkulturen skiljer sig till viss del mellan de olika öarna, där fisken har en central plats i övärldens receptsamling.

Kalla rätter under varma månader

Många rätter i det Grekiska köket är baserade på grönsaker. Den världskända grekiska salladen bestående av isbergssallad, tomat, gurka, oliver och lök är bara ett exempel på en grön rätt. Kalla grönsaksrätter och frukter är extra vanligt under de varma sommarmånaderna då det kan vara svårt att äta varm mat mitt på dagen. Äggplantan har en viktig plats och är huvudingrediensen i den kända moussakan, som är en traditionell grekisk rätt. Även zucchini, ockra och olika typer av bönor är vanliga ingredienser. Kyckling återfinns i många grekiska recept bland annat grillad på spett eller i pitabröd. Souvlaki, som är ett typ av grillspett kan bestå av kyckling, fläsk eller nöt. Filodegen, som är en mördegsliknande deg i tunna skikt används i många maträtter. Det går att rulla in olika grönsaker eller köttbitar i den eller göra pajer. Filodegen återfinns även i söta efterrätter där den omsluter olika typer av frukter eller nötter.

Tzatziki och olivolja

olive oil and olive branch backlit on old olive tree

Tzatziki är en favorit på grillfesten långt utanför grekiska gränser. För att göra en bra tzatziki behöver du för det första En äkta grekisk yoghurt. Väljer du en redan tjock lite fetare yoghurt är den klar att använda direkt. Har du en magrare variant kan du låta den rinna av en stund i ett kaffefilter för att den ska bli tjockare och ha en bättre konsistens för att ha som bas i tzatzikin. Sedan är det bara att tillsätta vitlök och riven gurka som du låtit svettas av en stund med salt för att förlora lite vätska. Vips så har du en tzatziki till vilken grekisk rätt du än vill göra. Olivolja är den viktigaste fettkällan i Grekisk mat. Grekland har en lång tradition av odling av oliver och tillverkning av olivolja. De är väldens största konsumenter av olivolja per capita och tredje största producent. Då är det inte svårt att förstå att olivoljan återfinns i nästan alla grekiska recept.