Äta bör man annars dör man är nog ett ordspråk de allra flesta känner till. Men räcker det bara med att äta? Spelar det verkligen inte någon roll vad man äter? För att kroppen ska må så bra som möjligt kan man inte bara leva på skräpmat eller godis. Då kan man snabbt uppleva en hel del olika komplikationer.

Vad kan näringsbrist göra?

Om man inte äter rätt finns det en stor risk att man drabbas av näringsbrist eller vitaminbrist. Den kan yttra sig på flera olika sätt beroende på hur stor bristen blir. Till en början kan man känna sig trött, hungrig och lättirriterad. Det är inte ovanligt att man också kan börja tappa håret om bristen blir allvarligare.

Åtgärda en näringsbrist

Att åtgärda en näringsbrist eller vitaminbrist är faktiskt relativt enkelt. Man kan till exempel ta kosttillskott eller helt enkelt lägga om sin kost så att man får i sig mer näring och vitaminer. Om man drabbats av komplikationer som håravfall kan man kontakta Nordic Hair för att få hjälp med till exempel en hårtransplantation. Det kan nämligen vara svårt för håret att återhämta sig om man ätit riktigt dåligt under en lång tid. Man bör vara medveten om att det ofta tar en hel del tid för kroppen att komma i fas igen efter en allvarlig näringsbrist.

Varierad kost

Man bör alltid sikta efter att äta så allsidigt som möjligt. Det innebär att man bör rikta in sig på att äta något från kostcirkelns alla delar varje dag. Man bör se till att man äter en övervägande andel grönsaker och rotfrukter. Godis och andra sötsaker bör man hålla till ett minimum. Om man är allergisk mot något, är vegetarian eller går på någon diet kan det dock vara så att man gör avkall från vissa delar i kostcirkeln. Då gäller det att ersätta näringsämnen och vitaminer på något annat sätt.

Hur mycket bör man äta?

Hur mycket man bör äta hör samman med hur mycket man rör på sig, samt beroende på vad man vill uppnå med sin kost. Om man rör sig mycket och vill gå upp i vikt kan man generellt sett äta mer än en person som sitter stilla och som vill gå ner i vikt. Det är lätt att äta för mycket eftersom att man kan känna sig hungrig när man sitter kvar vid matbordet. Det kan därför vara klokt att äta sakta, samt att dricka något glas vatten innan maten.

Barn och allsidig kost

Många gånger kan det vara svårt att få i barn frukt och grönt. Det kan vara för att de inte tycker att det smakar gott. Ett tips är att riva morötter, lök och annat så att de inte märks i till exempel en köttfärssås eller något annat som barnet tycker om.