Ayurveda härstammar från Indien och är ett helt system med teorier och praktiker som kretsar hur vi mår och vad vi kan göra för att leva längre och med bättre hälsa. Traditionen kan användas till att bota och förebygga specifika sjukdomar men är också hälsobefrämjande i största allmänhet. Den som letar du tandläkare Stockholm kan i vissa fall ha glädje av Ayurveda som alltså även handlar om munvård och hälsa i ett stort perspektiv. Indier som lagar mat med inspiration från Ayurveda är kända för sin goda tandhälsa. I den här texten ska vi gå vidare med den aspekt av Ayurveda som rör matlagning.
Mat är medicin
ayurveda sätter mat och råvaror i ett större sammanhang. Det handlar inte bara om vad som generellt sätt har en bra sammansättning av näringsämnen utan om vad som är bra för just dig som individ. Olika människor behöver tillföra och vara försiktiga med olika ämnen beroende på vad de är av för kroppstyp och en massa andra faktorer som bedöms när man gör en ayurvedisk hälsokonsultation. Ibland kan man få mediciner och tillskott utskrivet men när det gäller förebyggande vård är faktiskt matlagning en av de viktigaste metoderna. Det handlar helt enkelt om att välja råvaror och tillverkningsmetoder som är bra för dig som person. Flera kända kryddor är ansedda som mycket hälsobringande och kan även ha specifika medicinska effekter. Gurkmeja är en sådan krydda som i Indien använts mot inflammationer i mer än tusen år. Att gurkmeja har den effekten är numer allmänt känt även i väst. Många tror att ayurvedisk mat måste vara vegetarisk men det stämmer inte alltid. Däremot finns det en del andra generella regler som att man till exempel ska försöka undvika att dricka iskall dryck och att äta kylskåpskall mat.
Vata, pitta och kapha
Enkelt förklarat kan man säga att alla människor har tre övergripande krafter/processer som kan kopplas till mycket av det som händer i kroppen sinnet. Huruvida dessa är i balans eller inte och om vi har mer även någon av dem och mindre av de andra styr hur vi mår, mentalt så väl som fysiskt. Nästan allt vi är med om har en effekt på dessa tre krafter som kallas de tre doshorna; vata, pitta och kapha. Alla ingredienser och råvaror och även olika tillagningsmetoder kan påverka doshorna och ayurvedisk matlagning handlar mycket om att se till individens bästa utifrån dennes doshor. Har man mycket pitta ska man till exempel vara försiktig med allt för stark mat. Är man kapha typen kan man lätt gå upp i vikt om man inte är fysiskt aktiv. Vill man gå på djupet när det gäller doshor får man göra en ayurvedisk konsultation. Det finns dock även flera självskattningstester online som ofta visar ganska tydligt vad man är för typ och vad det får för konsekvenser avseende matlagning.