Ett av de mest klassiska sätten att servera mat på en fest är en buffé. Att det har blivit en sådan standard vid festliga tillfällen är inte heller konstigt, eftersom det är praktiskt både för den som arrangerar festen och för de som är gäster: alla kan hitta något de tycker om, man behöver inte ta av det man inte vill ha, och man kan äta och mingla med alla gäster samtidigt.Buffet-2

Buffén har faktiskt sitt ursprung i 1600-talets Sverige, och traditionen att ha ett så kallat brännvinsbord med mat till sin snaps. Denna tradition var som mest populär under det tidiga 1700-talet, och utvecklades så småningom till den moderna buffén i början av 1800-talet. Brännvinsbordet eller smörgåsbordet som det senare kallades spreds sedan utanför Sverige när järnvägsnätverket bredde ut sig i Europa. Ordet ”smörgåsbord” blev framförallt internationellt känt på grund av att det användes under New York World’s Fair år 1939, då man från Sverige ville visa upp det bästa av det svenska köket. Senare har ordet ”buffé”också kommit att användas i både svenskan och engelskan. Detta är ett lånord från franskans ”buffet”, som egentligen refererar till det sidobord där man serverade maten i en buffé.

Idag finns bufféer i så många olika former att det till och med kan vara nödvändigt att specificera vilken typ av buffé som bjuds. Det finns till exempel det som på engelska kallas ”finger buffet”, som är en buffé där all mat har utformats så att den lätt ska kunna ätas med händerna. På en sådan buffé kan man till exempel hitta muffins, snittar, pizzabitar och munsbitar på cocktailpinnar. En annan typ av buffé, som nämndes ovan, är smörgåsbordet, som på engelska kallas ”smorgasbord” eller ”cold buffet”. Den skiljer sig från en traditionell buffé genom att det inte finns några varma rätter.

Även om buffén alltså är klassisk festmat med långa anor finns det vissa fester där inte ens en buffé passar. Det gäller till exempel svensexor, ett festligt tillfälle som kräver något mer grabbigt och äventyrligt i matväg. Ett perfekt ställe att både äta och fira på en svensexa i Stockholm är O’Learys i Kista. Där kan man äta rejäla amerikanska burgare, och sedan avsluta (eller inleda) kvällen med bowling eller gokart.